Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

25 de febr. 2010

Mig centenar de persones assisteixen a una xerrada sobre la repressió al País Basc


Mig centenar de persones vingudes de les comarques de la Ribera, el Comtat, l'Horta i d'altres es van aplegar el dissabte 20 de febrer a l'Ateneu popular "La forca" de Carcaixent per tal participar en un acte en solidaritat amb el País Basc.

La xarrada estava inclosa en la IV Setmana de Solidaritat Internacionalista amb Euskal Herria impulsada per Askapena i realitzada en més de 20 països.

L'acte l'organitzava Amics i Amigues d'Euskal Herria i l'organització independentista Endavant-OSAN amb la participació del col·lectiu de familiars de presos i preses basques Exerat, d'ex-presos i del moviment de solidaritat.

Després de fer una presentació de l'acte i de passar un vídeo que denunciava la brutalitat del sistema penitenciari sobre els presos polítics, Agurtzane Uriarte prengué la paraula i parlà sobre la política penitenciària sempre sotmesa a interesos partidaris, polítics i conjunturals.

L'expresa explicà l'evolució del col·lectiu de preses i presos polítics bascos (EPPK), la dispersió, les condicions en què es troben, com s'han endurit les penes (les més dures d'Europa), l'endarriment que patixen quant a drets humans (incomunicació i tortures) i de la seua defensa judicial. Condicions que segons Agurtzane justifiquen l'objectiu dels estats espanyol i francès amb el col·lectiu: la seua aniquil·lació política.

El segon torn de paraula fou per a Josune Dorronsoro, familiar d'un pres i membre d'Exerat, que se centrà en els efectes directes de la dispersió sobre els presos i col·lectiu de familiars, com són l'aïllament del pres del seu entorn més proper (familiars i amics) i de la seua realitat socio-política.

Dorronsoro explicà com la dispersió "és un càstic per presos i familiars que els ofega econòmicament, provoca accidents i desgast físic i psicológic". Parlà també de la situació dels presos amb malalties greus o terminals de problemes de salut i de la il·legal "Doctrina parrot",  una mena de cadena perpètua encoberta.

Per últim, Gilen Aldazabal, del moviment de solidaritat, denuncià la criminalització que patix el moviment de solidaritat amb les preses polítiques i els mateixos advocats defensors i va agrair que els donessin veu per denunciar la situació que patixen i el suport i la solidaritat que els donen en este tipus d'actes. Un torn de preguntes donà per finalitzat l'acte que s'allargà fins les 10 de la nit. 
 
Font: http://www.llibertat.cat/