Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

24 de març 2010

Salvem la colònia Castells

Les Corts/Barcelona.- Aquest cap de setmana el col·lectiu Salvem la Colònia ha convocat unes jornades amb el nom de Pla R. La intenció era rehabilitar i dignificar un petit barri que s'ha anat deteriorant per la deixadesa de l'Ajuntament i l'Incasol, que porten més de 20 anys marejant amb amenaçes d'expropiació a la gent que hi viu.

Actualment, la colònia, afectada per un PERI des dels anys 70, està a l'espera del desenvolupament de la primera fase, amb el reallotjament de desenes de famílies que hauran de buidar i deixar casa seva. I amb la segona fase totalment paralitzada. L'Ajuntament, a petició d'alguns veïns, preten enderrocar aquestes cases en quant quedin buides, fet al que s'oposen altres veïns, perquè comportarà un avançament significatiu en el deteriorament i degradació del barri i una pèrdua de coherència del conjunt patrimonial de la Colònia.

La jornada del cap de setmana pretenia dignificar les parts més abandonades, rehabilitant façanes, parterres amb arbres i plantes, donar-li una nova embranzida a l'hort, que porta més d'un any en funcionament, i acabar amb la celebració d'una calçotada, una xerrada amb persones vingudes del Bon Pastor, Barceloneta i Forat de la Vergonya, per compartir experiències al voltant dels barris sotmesos al xantatge de l'expropiació i un concert d'una cantautora.

Però a la regidora del Districte de Les Corts, Montserrat Sánchez, li devia semblar altament subversiu i alterador de l'ordre públic realitzar tals propostes, així que va decidit tenir tot el cap de setmana un dispositiu policial per controlar qualsevol mínim moviment dins de la colònia. Així, des del dissabte 20 a les 7 del matí, es van poder començar a sentir les primeres emissores de municipals passejant-se per la colònia i no van marxar, ininterrompudament, fins la nit del diumenge 21. Van arrencar tots els cartells de difusió de l'acte i un cop la gent es va anar juntant i començant a treballar van començar els problemes i les amenaces.

Sembla que hi havia ordre directa de la regidoria del districte de no permetre cap activitat que alterés l'estat actual de la colònia, ni pintar façanes, ni reparar-les, ni res de res. Cap explicació lògica, només la de l'amenaça de "si no feu cas us fotrem calents". Així i tot, davant l'absurditat de la situació, es va aconseguir portar endavant les feines plantejades i es van poder pintar algunes façanes, netejar un parterre deixat des de fa anys, treballar l'hort i seguir amb les millores d'un petit ateneu del que aviat gaudirem a la colònia.

Diumenge augmenten les provocacions. Calçots versus porres Diumenge al matí, quan es feien les activitats més públiques, la presència de guàrdia urbana es va fer més visible que el dia anterior.

A primera hora del matí van començar retirant una taula de fusta que tenia al carrer un dels veïns per suposada alteració de la via pública. Segons anava avançant el matí i el nombre de persones que acudia a la convocatòria creixia, es feia saber als presents que no deixarien posar res directament sobre el carrer, ni taules ni cadires, alhora que aquests responien que els hi era complètament igual el que els permetessin o no.

Cap al migdia però, amb els calçots començant a sortir i tot preparat per menjar, taules i cadires al carrer també, van aparèixer tres dotacions d'antiavalots de la Guàrdia Urbana (UPA) disposades a desallotjar el rebel mobiliari domèstic i la provocadora calçotada.

Una hora i mitja després, quan els comandaments policials devien estar dinant, els veïns i veïnes optaren per repetir l'operació i menjar amb taules i cadires al carrer. Però deu ser que aquest tipus d'activitats, com l'amenaçadora ingesta de calçots, no es poden permetre al refinat districte de Les Corts i a l'estona van venir reforços i van tornar a aparèixer una trentena d'antiavalots amb escuts i cascos preparats per restablir l'ordre públic tan malmès per una cinquantena de persones fent una calçotada al carrer, amb les seves taules i cadires. Malgrat la tensió i l'estupefacció dels allà presents i dels vianants que es creuaven amb la poc creïble situació, es van tornar a retirar acompanyats per una ovació popular per una feina tan ben feta i crits de "Cap cadira és il·legal" o "Tenir cadires al carrer no és cap delicte".

Com a última reflexió, des del Col·lectiu Salvem la Colònia, convocant de tan subversiu acte, ens queda el pensar que si s'han posat tan nerviosos deu ser perquè els hi toquem la llaga i això ens alegra i embraona. I en la mateixa línia continuarem. Donant vida i dignitat als carrers de la Colònia. Perquè no necessitem demanar permisos ni autoritzacions, per fer el que sempre hem fet, sortir amb les cadires i gaudir dels carrers del nostre barri.

A la Barcelona, marca registrada i de disseny, la llibertat d'expressió està restringida per a les grans empreses que poden fer i desfer els actes que els hi vinguin en gana, mentre es reprimeix un acte popular i inofensiu com el de diumenge.

A més cal preguntar-se quans diners ha costat al ditricte de Les Corts un dispositiu policial com el del cap de setmana. Tantes dotacions, els antiavalots amb hores extres incloses... Es queixen de no tenir recursos, fins i tot de falta de dispositius, però aquest cap de setmana els únics que han trencat la normalitat i han propiciat un sentiment d'inseguretat entre el veïnat ha sigut la regidora amb les seves ordres i els agents que les obeïen.

Font: http://www.lahaine.org/