Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

21 de juny 2010

Carmiña Cayetano: 24 anys presa per comunista, 6 empresonaments

Carmiña va néixer a Vigo (Pontevedra) el 19 de setembre de 1954. De família humil i treballadora, la seva germana Aurora (també presa política del PCE(r)) i ella van viure en el barri obrer de Cabral molt influenciades per les lluites proletarias. Obrera en la fàbrica de porcellana Álvarez en la seva ciutat, pren consciència de classe i s'organitza en 1972 en l'Organització Obreira i en la OMLG (Organització de Marxistes Leninistas Gallecs), participa en les lluites obreres d'aquells anys contra l'explotació i repressió de l'etapa feixista de Franco. En 1973 neix la seva filla Ángeles. El seu company Angel Collazo Arauxo, militant dels GRAPO, va acabar molt greument malalt psiquiàtric després de la seva llarga estada a la presó. El seu cunyat Abelardo Collazo és mort per la policia el 29 d'agost de 1980. 
 
En el seu desenvolupament de la militància comunista ingressa en 1975 en el PCE(r), però al setembre del 1977 és detinguda i acusada de col·locació d'explosius, de nou és detinguda en 1978, a l'octubre de 1979 i a l'octubre de 1980. Surt en llibertat i s'incorpora en 1981 als GRAPO, sent detinguda el 12 de setembre de 1983 en una expropiació a un banc a La Corunya. 
 
Participa en la vaga de fam més llarga (435 dies) dels presos/as polítics/ques per la reunificació entre novembre del 89 i febrer de 1991 . 
 
En aquesta etapa de la seva vida en la presó mor la seva filla Ángeles en 1991 en un accident de tràfic. Tenia 18 anys. No només no li permeten assistir al soterrament sinó que la van castigar i van aïllar encara més: "la crueltat de tants miserables es va imposar i ells, els paladins de la inhumanitat, m'han negat un últim petó, una última carícia a la meva petita" contava en una escruixidora carta. 
 
En 1997 li detecten unes serioses varices de necessària operació, però no la hi realitzen i després de més de 16 anys a la presó surt en llibertat el 14 d'octubre de 1999 i s'incorpora immediatament a la lluita comunista, sent detinguda el 9 de juny de 2006 a Reus (Tarragona). Carmiña, que venia sofrint des d'anys un llarg procés de artritis i degeneración osea, sobretot de cervicals, i que la guàrdia civil coneixia a la perfecció, va ser de nou torturada després de la seva nova detenció. Va ser torturada sobretot amb brutals cops en el cap i en les pròpies cervicals, a més d'unes altres golpizas per tot el cos. 
 
Condemnada per la seva militància en el PCE(r) a 12 anys de presó, per la feixista Llei de Partits. 
 
Ha passat per nombroses presons, trobant-se a l'actualitat en la de Botafuegos (Algesires), a 1.100 km del Vigo del qual és veïna.

Carmen Cayetano Navarro
C.P. Botafuegos
11206 Algeciras (Cádiz)

Font: PRES.O.S. web del S.R.I.