Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

12 de juny 2010

Miguel Ángel Bergado Martínez, pres polític antifeixista que porta més de 29 anys a la presó

El passat 8 de maig, el pres polític antifeixista Miguel Ángel Bergado Martínez va complir 29 anys empresonat. 10.700 dies a la presó, sempre en primer grau de règim penitenciari, dispersat i sotmès a tot tipus de tropelias i intents de vexació. 
 
Aquest presoner antifeixista és, al costat del pres polític basc Joxe Mari Sagardui «Gatza», que el pròxim 8 de juliol complirà 30 anys en la presó, els quals més temps portan a la presó pel seu caràcter revolucionari en tota la història recent de l'Estat espanyol. 
 
Biografia
 
Nascut en 1958 en la petita localitat burgalesa de Quintanilla, Miguel Ángel Bergado procedia d'una família camperola molt humil, acostumats a treballar en el que sortiria fins a acabar rebentats. 
 
De principis obrers molt assentats per la seva duríssima vida, va entrar en contacte amb els GRAPO en 1979, quan va integrar els seus comandos informatius. Va participar en la infraestructura que va aconseguir l'alliberament de cinc militants del PCE(r) i dels GRAPO que es van escapolir de la presó de Zamora el 17 de desembre de 1979. Dies després va passar a la clandestinitat. 
 
S'integra en un comando operatiu dels GRAPO i presa parteix en l'acció armada que va costar la vida a Madrid al general de l'Exèrcit espanyol Andrés González de Suso i al cap de la Policia espanyola Ignacio García, el 5 de maig de 1981, i que es va realitzar de forma simultània amb altra comesa a Barcelona, en la qual van morir dos membres de la Guàrdia Civil. Després d'aquesta alarma general pels 4 morts de l'Exèrcit, policia nacional i guàrdia civil, Madrid, Barcelona i unes altres diverses zones són posades de potes enlaire. El 10 de maig, fruit d'aquesta paranoia antiterrorista, la guàrdia civil deté, tortura, crema i assassina a Almería a 3 veïns de Santarder als quals "confon amb terroristes". 
 
Bergado va ser detingut el 8 de maig de 1981 a Madrid, quan tenia 23 anys d'edat. Després del seu pas per comissaria, va denunciar haver estat torturat brutalment. Condemnat a 55 anys de presó, en 1990, quan es trobava en la presó de Puerto II i 58 integrants del col·lectiu de presoners dels GRAPO i del PCE(r) mantenien una vaga de fam que es va perllongar durant 435 dies, Bergado va tenir un dur enfrontament amb un carceller l'actitud del qual amb els huelguistas era especialment brutal. Com a conseqüència, el funcionari de presons va resultar greument ferit. Des de llavors, encara més si cap, Bergado va ser especialment sotmès a un control absolut, a aïllament i a maltractaments. 
 
Durant aquests més de 29 anys a la presó, aquest militant antifascista ha recorregut 22 presons espanyoles i pres ha conegut tots els governs que es diuen democràtics, el de la UCD, PsoE, PP, i altra vegada PsoE. 
 
Fins a 2011 com a mínim 
 
Amb 52 anys, ha passat bastants més anys a la presó que en el carrer i encara que hauria d'haver estat excarcerat al novembre de 2006, després de complir 25 anys i mig de presó (fins i tot ja passada bon tros la condemna legal), continua en la presó després d'haver-li estat aplicada, de facto, la cadena perpètua i, segons l'última llei, després d'aplicar-se-la amb il·legal caràcter retroactiu, no sortirà de presó fins a l'any 2011. Altres veus diuen que seria al primer pres polític en aplicar-se-li la condemna proposada de 40 anys. 
 
Actualment es troba pres a la presó de Puerto Santa María I (Cadiz). 
 
Font: PRES.O.S. web del S.R.I.