Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

26 de jul. 2010

26 de juliol: Ha mort Iñaki Kuadra Etxeandia, militant comunista i ex pres polític dels GRAPO

Va néixer a Barakaldo (Biscaia) fa 49 anys. De família proletària i lluitadora, aviat pateix la repressió en carns pròpies. Amb 17 anys, és brutalment apallissat per la Guàrdia Civil-en una detenció il·legal i no comunicada-per intentar treure-li informació sobre el parador clandestí del seu germà Enrike, militant del Partit Comunista d'Espanya (reconstituït).

A partir de llavors, avocat amb els presos polítics i la solidaritat antirepressiva, pateix continus episodis de guerra bruta parapolicial. Passa a la clandestinitat amb 22 anys i s'incorpora als GRAPO.

El 19 gener 1985 és detingut quan es trobava ingressat molt malalt a l'hospital de Còrdova. En aquesta macro operació és detingut i empresonat juntament amb altres 17 militants antifeixistes.

És condemnat a 52 anys de presó en diversos judicis-farsa.

.La seva salut des de la seva empresonament s'agreuja considerablement, amb repetits atacs epilèptics, problemes neurològics, d'estómac, pàncrees i afecció crònica de ronyó. Es passa la presó en primer grau penitenciari, però contínuament ingressat en les infermeries penitenciàries de Meco, Sòria i l'Hospital de la de Carabanchel.

És testimoni presencial de totes les vagues de fam que protagonitzen els presos polítics del PCE (r) i dels GRAPO, quan el deteriorament físic d'aquests militants obliga l'Estat a traslladar a l'Hospital Penitenciari de Carabanchel. Malgrat la seva delicada salut, Iñaki és el que els rep, té cura, mima i anima, amb una dedicació absoluta. Encoratja als que estan determinats a anar fins al final, i encoratja i consola els que la duresa de les vagues de fam els fa defallir i l'abandonen ... Tot amb un sentit polític i camaraderia entranyable.

. El 6 de agost de 1992 se li concedeix l'article 60, per malaltia crònica i greu. El Govern a través de la fiscalia protesta: "No és el moment oportú", i li és denegat. Empitjora encara més, se li demana de nou aquest article i l'abril de 1994 l'hi deneguen de nou. La seva salut no dóna molt més de si i empitjora ostensiblement.

Després d'una enorme campanya de denúncia impulsada per la AFAPP i altres col.lectius durant tot 1994 i mesos de l'95, s'aconsegueixen milers de signatures exigint la seva posada en llibertat. Li concedeixen per fi la llibertat condicionada i surt al carrer l'11 d'abril de 1995. La decisió va provocar, un enorme malestar en el Ministeri de Justícia i Interior i, per descomptat, a les policies de l'Estat: "Aquest departament no comenta les decisions dels jutges de vigilància penitenciària, però és obvi que la llibertat no se la hem atorgat nosaltres ", van dir literalment. Els mitjans policials consultats per la premsa burgesa, van reconèixer, però, que "Kuadra Etxeandía està desnonat. Ja ho estava fa deu anys. No creiem que tingui forces per a res "(sic).

. Després de més de 10 anys de presó,-en què ja estava "desnonat" segons la pròpia policia- aquest exprés polític dels GRAPO torna a casa i s'estableix a Las Karreras (Biscaia). Les seves malalties milloren o es van apaivagant al carrer, amb metges no carcellers, infinita millor alimentació especial, la cura familiar ... però tot i així sempre ha estat greument malalt, amb hospitalitzacions i recaigudes.

. Aquest "desnonat" és vigilat constantment, de fet estava en llibertat condicional amb l'amenaça sempre implícita de tornar a ser empresonat.

El passat mes de març, després de quinze anys de "llibertat" vigilada, va signar la seva última ordre de presentar-se quinzenalment als jutjats. I durant aquests quinze anys, Iñaki, mai es va deixar de sentir comunista, mai va deixar de sentir-se basc, mai va deixar de sentir-se internacionalista, i mai va deixar de sentir-se militant del Partit Comunista de l'Espanya (reconstituït). El seu continu "lament" era la consciència de no poder ser més "útil" a causa de les seves malalties, que li limitaven física i psicològica.

.El 2009 se li detecta un càncer d'estómac, del qual és operat i sotmès a quimio i radioteràpia.

A principis del mes de juny de 2010 comença a patir un empitjorament general, i el 21 de juliol ingressa en oncologia de l'Hospital de Cruces, Barakaldo, on li detecten metàstasis.

Ha mort a primera hora del dilluns 26 de juliol.

.Expressem i traslladem tot el nostre afecte a la família d'Iñaki; a Blanki, la seva companya-vital, solidària antirepressiva-, que des de la seva estada a la presó fins aquest maleït "últim moment" ja tota una vida de lliurament d'estar al costat del seu company; és a dir a una de les tasques més difícils que comporta l'amor i la solidaritat en aquestes circumstàncies, al seu germà Enrike (pres polític, ara a la presó de Sevilla, que porta 21 anys empresonat, primer 6 anys com a militant comunista del PCE ( r), i ara 15 anys seguits per la seva militància en els GRAPO) i a tots els seus amics-es i companys-es de lluita.

Recordem que fa 10 dies, el 16 de juliol, moria un altre militant comunista i ex pres polític del PCE (r) greument malalt, Enrique Álvarez Abalde. La presó, aquesta exterminadora de revolucionaris.

Comitès per un Socors Roig Internacional. 26 juliol 2010

Homenatge civil a Iñaki Kuadra:

DIMARTS 27, 19.30 h. TANATORI de BIZKAIA. Barakaldo, carrer RETUERTO 46 (Max Center, al costat de la Mercedes Benz)

DIMECRES 28, 20.30 h. PLATJA DE LA ARENA. Muskiz