Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

24 d’ag. 2010

XXX aniversari de l'assassinat d'Abelardo Collazo Araújo

El proper 29 d'Agost es cumpliran 30 anys de l'assassinat d'Abelardo Collazo Arauxo a Madrid. Sobre les cinc de la tarda d'aquell fatidic dia, Abelardo tènia una cita amb un altre obrer vigues, Luis Fernandez Gonzalez "CHE". Tots dos combatents dels GRAPO. A dos quarts de nou pugen pel madrileny carrer de Bravo Murillo i agafen pel carrer Coruña. Mentre, la policia prepara l'emboscada. El lloc està poc transitat; és el lloc idoni, sense testimonis. Diversos policies s'aproximen per l'esquena i, sense mediar paraula, descarreguen les pistoles sobre els cossos d'Abelardo i el Ché. Ja en el sòl, rematen a Abelardo. Xosé Luis recebará diversos impactes; un tir li secciona la medul·la espinal a l'altura del pit, queda parapléjico per a tota la vida.
 
Abelardo era un jove de Teis, que treballa des dels dotze anys. A la fi dels anys seixanta, quan comença a ressorgir el moviment obrer a Vigo, torna de l'emigració a França on va estar treballant; de seguida entra a formar part de les Joventuts Comunistes del PCE a Galícia. Al poc Abelardo destaca com a organitzador i dirigent nat entre els seus companys per la seva serietat, disciplina, lliurament... sobre tot per el fet que pot donar-li sentit revolucionari a la lluita, més enllà dels textos i de les consignes oficials dels carrillistas del PCE. Així començaran els desencontres i els primers xocs amb els dirigents carrillistas, friccions que afavoriran la configuració d'un corrent veritablement comunista en el si del PCE.
 
Aquesta confrontació amb els representants de la política burgesa en les files obreres va manifestant-se cada dia més clarament en la lluita política, en la lluita sindical, etc, fins a adquirir un caràcter veritablement antagònic, que mostra la impossibilitat de mantenir un treball comunista de rectificació en el si del PCE. Serà en aquest moment quan el corrent proletari que personifica Abelardo, trenca amb els carrillistas i dóna lloc a la formació de l'Organización Obreira (O.O.). El paper d'aquesta nova organització comunista es revelarà en tota la seva dimensió quan es posen al capdavant de la Vaga General de setembre del 72 a Vigo.
 
Organització Obrera i Abelardo, al mateix temps que trenquen amb els carrillistas, presenten com una necessitat política prioritària la reconstrucció del partit proletari. Treballant en aquesta perspectiva és quan comencen els contactes amb l'Organització de Marxistes-Leninistes d'Espanya. Que comença amb un intercanvi d'experiències, debats i la col·laboració pràctica entre ambdues organitzacions, remata amb un gran enteniment entre comunistes que dóna lloc al naixement de l'Organització de Marxistes-Leninistes de Galícia que mes endavant es fusionarà amb la OMLE. Abelardo encoratja aquest procés que culminarà amb la reconstitució, al juny de 1975, del Partit Comunista, ara sota les sigles PCE(r). El camarada "Alfonso", com se li coneixia en l'Organització, serà també membre fundador dels Grups de Resistència Antifeixista Primer d'Octubre, GRAPO.

La notícia de l'assassinat del tiroteig que remataria amb la mort d'Abelardo i deixaria malferit a Luis Fernández, va provocar una reacció d'ira sense precedents en la recent història de la Galícia. L'enterrament d'Abelardo Collazo a Vigo va congregar una multitud d'obrers. L'Asemblea para Ceibar aos Presos Políticos Galegos (ACPG), convocaria una vaga general a la comarca secundada per nombrosos obrers i una manifestació a la qual van acudir mes de mil persones i que acabaria amb durs enfrontaments amb la policia. El poble gallec, molt particularment el proletariat vigués, reconeixia així a un germà de classe, a un líder indiscutible que no va dubtar en lliurar la seva vida per la causa de la República Popular i el Socialisme.

Extracte de la Biografia d'Abelardo Collazo editada per l'Organització de Galiza del Partit Comunista d'Espanya (reconstituït) en 1998. Biografia i diversos materials que publicarem a la pàgina en els propers dies.