Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

6 de set. 2010

5 de setembre de 1981: la policia mata a Cerdán Calixto

Enrique Cerdán Calixto (1950-1981)

Enrique Cerdán Calixto, el camarada Costa, va néixer a Madrid, al popular barri de Quintana. Malgrat la seva tremenda timidesa personal, de seguida va destacar en la política per la seva apassionada defensa de les causes populars. Quan es va posar a estudiar va començar la seva veritable vida: la de la lluita, la de la denúncia de les injustícies, la de la revolució, com ell mateix afirmava.

En 1970 va formar part dels Comitès de Lluita Estudantil, impulsats per la OMLE. En 1971 és detingut i passa per la presó de Carabanchel. La OMLE havia convocat una manifestació a Madrid en protesta de l'assassinat de diversos obrers. La policia ho tenia vigilat i, després d'una brutal pallissa, ho fiquen pres.

En 1972 passa a la clandestinitat, després de ser detingut a Cartagena, quan els militars el volien encarcerar per a complir el servei militar al Exèrcit feixista. Escapa quan ho conduïen al centre de recrutament. Font: Documentació PCE(r)

A partir de 1973 dirigeix la Secció Tècnica de la OMLE, encarregada d'aconseguir diners i màquines d'impressió per a la propaganda política, que van servir enormement per al funcionament independent de l'organització.

Al juny de aquest any va ser triat membre del Comitè de direcció de la OMLE, al costat d'Abelardo Collazo, Delgado de Codes i Arenas i a l'octubre es trasllada a París, on treballa com a obrer d'arts gràfiques per un temps. Exerceix una labor fonamental ens avancis cap a la reconstitució del Partit. 

Poc després, participa, al costat d'altres 15 militants en l'encara no batejat GRAPO a les accions del Primer d'Octubre del 75, executant 4 policies armats a Madrid. En haver estat un alt dirigent del PCE(r) i ara formar part del Comando Central dels GRAPO, la policia edita milers de cartells amb la seva fotografia.

Participa, a mes, en les accions de apresament i custòdia del president del Consell d'Estat i gran oligarca Oriol i del general i president del Consell Suprem Militar Villaescusa. És detingut l'11 de febrer de 1977, torturat brutalment durant una vintena de dies i empresonat.

El 17 de desembre de 1979 escapa de la presó de Zamora al costat d'Abelardo Collazo, Martín Luna, Hierro Chomón i Brotons, en una operació que es va preparar durant 9 mesos. Durant el temps que roman actiu són nombroses les accions armades en les quals pren part.

En la matinada del 5 de setembre de 1981 més de 100 policies envolten el pis franc en el qual s'ocultava a Barcelona. Costa, sense vestir-se, va agafar una pistola i va tractar d'escapar posar-los teulades. Va ser massacrat a trets des de tots els angles possibles. Assassinaven un dels guerrillers més importants de la història moderna d'Espanya. Tenia un fill, Daniel, al que no va poder veure des del seu pas a la clandestinidade.

Font: Documentació del PCE(r)