Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

27 d’abr. 2011

Morts sota custòdia a l'Estat espanyol

Segons informa el Centro de Documentación Contra la Tortura (CDCT), organisme integrat a la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura, tenen constància de 16 persones mortes mentre es trobaven sota custòdia (a presons, comissaries, centres de menors) o en el transcurs d'operacions policials des de començament de l'any 2011. Les 2 darreres, el 20 d'abril, a les presons de Puerto de Santa María III (Càdis) i Mallorca.

Catorze d'aquestes morts s'han produit en centres penitenciaris, i dos en comissaries el passat mes de març. Un ciutadà portuguès, de 30 anys d'edat, va aparèixer mort en un calabós de la Comissaria de Policia Nacional de Mèrida (Càceres).

El segon mort, un jove marroquí, va aparèixer penjat en un calabós de la comissaria de Policia local de Lora del Río (Sevilla). Segons la informació oficial, el jove va poder haver-se penjat utilitzant, per treure's la vida, una samarreta de màniga llarga. Informació no verificada. 
 
Morts en fugida. Paral.lelament a aquestes dues morts recents, el CDCT informa haver tingut coneixement d'altres morts succeïdes en el transcurs de diverses operacions policials, entre elles:

Un nen de 16 anys d'edat, MRL d'origen marroquí, que queia al buit des d'un cinquè pis, a primers de gener quan fugia d'agents de la Policia Local de Salt, (Girona) després que va ser descobert conduint una motocicleta, pel que sembla robada. M.R.L. va morir el 20 de gener, després d'estar ingressat a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Josep Trueba, de Girona.

També el mes de gener R.D.R. de 35 anys d'edat i nacionalitat colombiana, va morir després de llançar-se al mar, a la localitat càntabra de Castro Urdiales, quan agents de la Guàrdia Civil van tractar d'identificar-lo.

A primers de febrer, un home de 32 anys, d'origen romanès, va morir ofegat en una sèquia de la localitat palentina de Magaz de Pisuerga. Aquesta persona va caure a l'interior de la sèquia, colpejat al cap, quan fugia d'agents de la Guàrdia Civil que investigaven un robatori en una Deixalleria. La mort es va produir per fractura de l'os temporal dret.

El 4 de març, un home de 55 anys, agent de policia en segona activitat, va morir a Fuengirola-Màlaga-en el transcurs d'un tiroteig amb agents del Grup d'Operacions Especials de la Policia Nacional. La víctima havia atracat, pel que sembla, una entitat bancària. 

A falta d'altra informació contrastable fora de les fons oficials, puntualitza el CDCT, aquests casos no han estat inclosos en el total de morts sota custòdia dels quals s'informa al principi.

Durant l'any passat, 2010, i sempre segons aquest organisme especialitzat en la denúncia de la tortura a l’Estat espanyol, es va tenir coneixement de la mort de 115 persones a tot l’estat en aquestes circumstàncies. 110 morts durant l'any 2009 i altres 97 durant el 2008.

Des del 1 de gener de 2001, consten 830 les persones que han morts en aquestes mateixes circumstàncies.

Aquests són només els casos que han pogut sortir a la llum pública, afirma el CDCT, i ser degudament contrastats.” Altres informacions sobre morts a la presó no han pogut ser, fins ara, contrastades” es lamenta el CDCT. “Quantes morts sota custòdia s'hauran produït ?” es pregunta.

Instituciones Penitenciarias reconeix que en el conjunt de l’Estat la presó es produeixen de promig més de 200 morts anualment -unes 275-, el que elevaria la xifra a 2.750 morts en l'última dècada.

Per la seva banda els Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya, amb competències en les presons a Catalunya-amb un 15% de la població penitenciària de l'Estat-, reconeixen que en la dècada de 2001 a 2010 han mort 619 persones que estaven sota la seva custòdia.
 
Només durant l’any passat 51 presos moriren dins la presó: 1 de SIDA, 29 per causa de malalties, 16 per sobredosis i 5 suïcidis, segons el propi Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Ara bé, el mateix CDCT adverteix que d’aquestes 51 morts, només 1 ha pogut ser-ne perfectament contrastada i verificada, desconeixent qualsevol tipus d’informació relativa a la resta de morts.