Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

3 de maig 2011

El jutge absol els acusats pels fets del Forat de la Vergonya

El jutge ha absolt avui els dos encausats pels fets del Forat de la Vergonya, Jonathan Ivorra i Antonio Verdasco, que eren acusats de per fiscalia i Ajuntament de Barcelona de manifestació il·lícita, desordres públics i atemptat a l'autoritat. La fiscalia demanava, per tot plegat, una pena de presó de vuit anys i una multa de 3.000 euros per a cada un. Durant el judici, però, la magistrada ja havia dit que no era possible de reconèixer les persones que apareixien en el vídeo aportat com a prova, i on segons l'acusació apareixen els encausats.

A més, els agents que van declarar com a testimonis van admetre que no havien vist els encausats durant els aldarulls, i un d'ells va reconèxier que la seva versió era esbiaixada perquè es basava en les imatges de televisió. D'altra banda, un agent, que va declarar rere una mampara, va admetre que coneixia l'encausat Jonathan Ivorra per la seva militància a l'Assemblea de Joves de l'Eixample Nord i que la seva feina es basava en seguir moviments socials i veïnals.

Els fets

A principi de l'any 2000 es va tirar a terra una illa de cases del barri de la Ribera de Barcelona, que tot i que en un principi havia de destinar-se a zona verda, va ser requalificada per a fer-hi un aparcament soterrat. El solar, però, va quedar deshabitat i ple de runa i de deixalles. Va ser aleshores quan els veïns van començar a organitzar-se per ajardinar l'espai i transformar-lo en una zona d'activitats per a tothom.

El Forat de la Vergonya s'havia convertit en l'únic espai verd de Ciutat Vella. Sis anys després, malgrat les negociacions que s'havien establert entre els veïns i l'Ajuntament, diverses màquines excavadores van entrar al Forat de la Vergonya per arrencar-ne els arbres i el mobiliari. Un dels actes de protesta que es va organitzar aleshores fou la manifestació del 5 d'octubre de 2006, que va acabar amb enfrontaments entre policia i manifestants i dos detinguts.

Detenció i judici

Una setmana després, els mossos d'esquadra van detenir Jonathan Ivorra quan aquest sortia de casa seva. En un principi s'havia de celebrar un judici verbal de faltes, però l'any 2008 el Ministeri Fiscal va sol·licitar una pena de vuit anys de presó per a Ivorra. L'acusava d'haver llençat uns coets contra els mossos d'esquadra durant els aldarulls de l'octubre de 2006, basant-se en una imatge de vídeo congelada on presumptament apareix Ivorra.

La defensa del noi diu que es tracta d'una prova circumstancial i es queixa que no s'hagi fet cap estudi fisonòmic de l'acusat. Per la seva banda, el grup de suport a en Jona insisteix que es tracta d'un judici polític en què s'ha agafat el noi com a cap de turc per a criminalitzar un moviment veïnal de resistència. Els dies abans del judici hi va haver diverses concentracions de suport organitzades pel grup de suport al noi.

La manifestació va sortir a quarts de sis d'Arc de Triomf i va acabar al Forat de la Vergonya, on es va llegir un comunicat i es va convocar a una concentració davant dels jutjats de Barcelona dimarts vinent a les dotze del migdia.
Font principal de la notícia: http://www.vilaweb.cat/noticia/3880260/20110502/jutge-absol-jona-pels-fets-forat-vergonya.html
 
Font: http://noticies.sirius.cat/ 
 
Reproduïm la nota emesa pel Grup de Suport:

ENS HAN ABSOLT EL JONA!!

Desprès de gairebé 5 anys explicant a tothom que volia escoltar-nos que en Jona era innocent, la jutgessa ens ha donat la raó!

Aquest és el millor escenari que podiem imaginar-nos i l’únic que admetia el sentit comú. I és que, de vegades –malauradament poques vegades- la raó s’imposa contra les mentides institucionals i els muntatges policials. Ara només ens queda esperar que la fiscalia, que no va voler retirar cap de les acusacions contra el nostre company, no recorri la sentència.

Ens han absolt el Jona, sí, i estem contentes, però no oblidem que aquests quatre anys i mig han estat per ell, per la seva família i per les seves companyes i amigues, com una petita condemna. Han estat molts els moments agres i ens han fet passar por, por de veure un jove de 26 anys innocent a la presó. Però el malson ha passat i us ho hem d’agrair a vosaltres, a tots i totes les que ens heu empés a continuar la campanya amb les vostres mostres de suport. A vosaltres, que heu fet pal·lès que amb la solidaritat, amb la tendresa i amb la força col·lectiva es pot aconseguir tot. Moltíssimes, moltíssimes gràcies a les entitats, associacions, organitzacions i persones a nivell individual que heu estat al nostre costat d’una manera o altra durant tot aquest temps. Gràcies perquè sense vosaltres no hauriem pogut.

Ara només ens queda exigir que l’Ajuntament, i especialment la principal responsable de tan injusta acusació, Assumpta Escarp es retracti públicament per aquest intent destraler de callar la veu de les joves que lluitem contra l’especulació. Volem que reconegui públicament que ha estat assetjant durant 56 mesos a una persona innocent. I volem que mai més no es torni a qüestionar el dret inalienable de les persones a la lliure circulació i manifestació.

Nosaltres, seguirem lluitant des dels barris de l’Eixample contra aquest model de ciutat, basat en l’especulació i els privilegis dels turistes, intentant fer del carrer l’espai dels veïns i veïnes.

Voldríem, també, enviar una forta abraçada al Toni, l'altre encausat, que també ha estat absolt, i a la Verena, una tercera encausada que va ser sentenciada injustament a 5 anys de presó. Exigim la seva immediata llibertat!

Un cop més, moltíssimes gràcies a totes per haver fet possible l’absolució d’en Jona.

Avui més que mai: si l’especulació és un fet, manifestar-se és un dret!

Grup de Suport al Jona
2 de maig de 2011


Vídeo que intenta recollir breument la història del que va ser el Forat de la Vergonya:
http://www.youtube.com/watch?v=8PIzpsQ3BRA