Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

8 de maig 2011

Miguel Ángel Bergado en llibertat després de 30 anys pres

El diumenge 1 de Maig, a primera hora del matí, sortia de la presó de màxima seguretat de Port I el pres polític antifeixista més antic, per militància en GRAPO, Miguel Ángel Bergado Martínez, conegut com Jordi.

Nascut en 1958 a la petita localitat burgalesa de Quintanilla, Miguel Ángel Bergado procedia d'una família camperola molt humil, acostumats a treballar en el que sortia fins a acabar rebentats.
 
De principis obrers molt assentats per la seva duríssima vida, va entrar en contacte amb els GRAPO en 1979, quan va integrar els seus comandos informatius.
 
Va participar en la infraestructura que va aconseguir l'alliberament de cinc militants del PCE(r) i dels GRAPO que es van fugir de la presó de Zamora el 17 de desembre de 1979. Dies després va passar a la clandestinitat.
 
S'integra en un comando operatiu dels GRAPO i pren part en diferents accions armades. En 1981 després d'una alarma general per 4 morts de l'Exèrcit, policia nacional i guàrdia civil, Madrid, Barcelona i altres zones són posades de cap per avall per atrapar als comandos operatius dels GRAPO. El 10 de maig, fruit d'aquesta paranoia antiterrorista, la guàrdia civil deté, tortura, crema i assassina a Almeria a 3 veïns de Santarder als quals “confon amb terroristes”.
 
Primer va caure el cap del comando, José Jiménez Fernández en Alcorcón. Bergado va ser detingut al costat de Manuel Quesada el 8 de maig de 1981 a Madrid, quan tenia 23 anys d'edat. Després del seu pas per comissaria, va denunciar haver sigut torturat brutalment. Condemnat a 55 anys de presó, en 1990, quan es trobava a la presó de Port II i 58 integrants del col·lectiu de presoners dels GRAPO i del PCE(r) mantenien una vaga de fam que va durar 435 dies, Bergado va tenir un dur enfrontament amb un carceller l'actitud del qual amb els vaguistes era especialment brutal. Com a conseqüència, el funcionari de presons va resultar greument ferit. Des de llavors, encara més si cap, Bergado va ser especialment sotmès a un control absolut, a aïllament i a maltractaments.
 
Durant aquests 30 anys a la presó, aquest militant antifeixista ha recorregut 22 presons espanyoles i pres ha conegut tots els governs que es diuen democràtics, el de la UCD, PsoE-GAL, PP, i una altra vegada PsoE-GAL.
 
Amb 53 anys, ha passat bastants més anys a la presó que al carrer i encara que hauria d'haver estat excarcerat al novembre de 2006, després de complir 25 anys i mig de presó, va continuar a la presó després d'haver-li estat aplicada, de facto, la cadena perpètua i, segons l'última llei, amb il·legal caràcter retroactiu. I fins a l'1 de maig, 30 anys després, no ha estat excarcerat.

BENVINGUT!!!