Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

16 de juny 2011

ALS 30 ANYS D'UNA MATANÇA PUBLICITADA

Aquest 17 de juny de 2011 es compleix el 30 aniversari de la mort a mans de la Guàrdia Civil de 4 militants dels GRAPO a La Farga de Bebié, les Lloses, Girona, que, juntament amb la de 4 activistes dels CAA a Bahia de Pasaia al 84, són les majors matances policials de militants revolucionaris des del 27 de setembre de 1975, amb Franco encara viu.

Formaven un comando operatiu de l'organització armada GRAPO (Grups de Resistència Antifeixista Primer d'Octubre) que en aquests mesos de març, abril, maig i juny de 1981 es va mostrar especialment actiu. S'estaven vivint moments vitals en la política espanyola i europea i aquesta organització es trobava al centre del cicló.

El 13 de febrer mor a conseqüència de les brutals tortures sofertes el militant d'ETA Joseba Arregi. El 23 de Febrer el Exèrcit feixista espanyol dóna l' autocop d'Estat per a que el Rei i l'oligarquia continuista surtin reforçats. Desenes de militants presos del PCE (r) i dels GRAPO estan en vaga de fam a tomba oberta contra Herrera de la Mancha i la política d'extermini penitenciari; igual que desenes de voluntaris presos de l'IRA provisional i INLA irlandesos. El maig de 1981 la Guàrdia Civil segresta, tortura i assassina a 3 joves santanderins a Almeria. Dia sí i dia també són detinguts militants revolucionaris. Guerra bruta, activitat terrorista de l'extrema dreta ...

Abans que res, la premsa col • laboracionista, aquesta que es diu democràtica, càrrega tintes i bales contra el "terrorisme". Després d'una detallada recerca en l'hemeroteca d'aquell any, trobem centenars de destacats contra ETA i GRAPO, molts d'ells demanant la pena de mort (directa o indirecta) per als seus militants. En contrapartida, anàlisis vergonyants sobre el 23F o la brutalitat dels diversos cossos repressius. La Transició es volia tancar a favor del feixisme, i si era amb matances policials, tot valia per consolidar-ho.

Es decreta una autèntica cacera contra el terrorista, i per descomptat aquesta estratègia comptava amb el beneplàcit i publicitat dels mitjans de control de la informació.

El dia 16 de juny el comando compost per aquests quatre militants s'enfronta a trets amb la Brigada Antiterrorista a Barcelona. Aconsegueixen fugir i recalen en un poble a prop de la frontera amb França. El dia 17 arriben amb la seva tenda de campanya a les afores de la Farga de Bebié, a Les Lloses, a uns pocs quilòmetres de territori francès. Albino Gabriel López i María Dolores Castro Saa s'encaminen al poble a buscar informació sobre trens i una mica de menjar i tabac. Van vestits com a simples turistes, cosa habitual en aquests pobles fronterers. Antonio Cabezas Bella i Roberto Liñeiro Oliveira esperen a la tenda de campanya a uns quilòmetres del poble, en una zona estratègicament molt dissimulada i en una zona de molt difícil accés. Albino i Dolores, al poble, són localitzats per la guàrdia civil i detinguts. Portats a la caserna, un enclavament estratègic en la lluita antirevolucionària ja des dels temps del maquis antifeixista, ja que des d'ell es controlen els passos a França són, pel que objectivament sembla, brutalment torturats i assassinats. La versió de l'Estat va dir que Dolores portava una pistola camuflada ¡¡als cabells!! i que en intentar usar-la -van ser abatuts (de fet, els seus cadàvers estaven literalment partits per ràfegues de metralladora). La realitat és que els van haver de treure amb brutals però ràpides tortures la informació de la localització dels seus companys, ja que des de les 15.45 que es van sentir els trets pels veïns del poble fins a la localització  dels seus dos camarades cosits a trets, a les 18.29  fins a aquest allunyat poble de Girona es van desplaçar desenes i desenes de guàrdies civils i els dos més alts càrrecs de la Guàrdia Civil a Catalunya. Tot això en tot just dues hores i quaranta-quatre minuts. Entre els alts càrrecs, el Tinent Coronel Blázquez Pedraza, cap de la comandància de Girona, i el General Pajuelo, cap de la 4 ª Zona (Catalunya). El dispositiu de detectar i matar havia complert la seva primera part. Només faltava localitzar a la resta de militants antifeixistes. S'activa un cercle al voltant de la zona en la qual estaven Roberto i Antonio. Les tortures degueren fer efecte, perquè la tenda estava molt bé amagada i tot i així en menys de dues hores des de l'assassinat dels 2 primers militants ja estaven localitzats. Almenys un grup de 18 guàrdies civils descarreguen sobre ells centenars de trets, assassinant-los a l'acte i deixant els cossos tirats per diverses hores.

Dolores Castro Saa era gallega i des de la infància va estar marcada per un clar segell de classe que aviat li va fer bolcar-se en la lluita antifeixista. Va prendre contacte amb la Unió de Joventuts Antifeixistes, UJA, i va acostar a nombrosos joves més a aquesta organització de masses. La policia política li tenia ja controlada i amenaçada i en una de les batudes repressives contra el moviment de resistència la va detenir, torturar i empresonar. En sortir de presó va passar a la clandestinitat i al poc temps va demanar la seva incorporació als GRAPO. Va participar en les accions de maig i juny de 1981. El dia 3 de juny a València es va salvar de ser ferida per molt poc d'un tiroteig amb la Policia Nacional. Ja estava plenament identificada i posada en el centre de la diana repressiva, de manera que el seu assassinat era qüestió de dies. Va ser enterrada a L'Hospitalet de Llobregat el 26 de juny.

Antonio Cabezas Bella era un treballador català, que en l'època del 1972 pren contacte amb la OMLE (Organització Marxista Leninista d'Espanya) i comença a militar d'una forma molt activa. El 1974, quan la OMLE s'estén per moltes ciutats obreres de Catalunya, Cabezas és un dels seus màxims impulsors i de fet aquesta organització no hagués agafat base ferma a tot el Baix Llobregat sense el seu treball abnegat. Antoni era treballador de la construcció i el 1975 i amb la fundació del Partit Comunista d'Espanya (reconstituït) passa a militar en aquest. És un dels militants puntes de llança de l'organització a Catalunya, tot i que per la seva frenètica activitat aviat és posat en la mira repressiva i ha de passar a la clandestinitat. A inicis dels 80 s'incorpora als GRAPO, al principi com a membre d'un comando d'informació i més tard com comando actiu. Participa en les accions de maig i juny del 81 i aviat s'estableix una veritable cacera contra Antonio i la resta de camarades del seu comando.

Francisco Roberto Liñeiro Oliveira, Miguel, va néixer a la Corunya 23 anys abans del seu assassinat. Aviat destaca com un lluitador polític i, després dels seus primers passos en el món estudiantil a la ODEA (Organització Democràtica d'Estudiants Antifeixistes), el PCE (r) l'incorpora a les seves files. Té molta capacitat comunicativa i agitadora, per la qual és encarregat de la responsabilitat de la propaganda del Partit a Catalunya, Euskal Herria i Zona Centre. És detingut el 14 octubre 1979 al costat d'altres 19 militants antifeixistes a Madrid, Barcelona i València. A ell el detenen a Madrid i és durament torturat abans de passar a presó. Com que no tenen proves li excarcera en uns mesos i passa immediatament a la clandestinitat. Llavors ingressa en els GRAPO i se li nomena responsable de la seva comanda per la seva gran capacitat política i humana. Participa en l'acció contra el General Enrique Briz Armengol el 2 de setembre de 1980 a Barcelona, i aviat el seu nom és per a la policia sinònim d'objectiu a eliminar. Aquest mateix mes de juny és ferit de bala per la policia a Barcelona. El dia 17, Roberto va ser literalment cosit a bales, amb diversos orificis en els pòmuls, coll, pit i estómac (molts recordareu les macabres fotos, publicades a Interviú). Després de diversos dies en què el cos no va poder ser vist per ningú al marge de la Guàrdia Civil, Roberto és enterrat a la Corunya a finals de juny.

Albino Gabriel López va néixer a Ourense, Galícia. Des de molt jove es va iniciar a les activitats polítiques revolucionàries i va prendre contacte amb la Unió de Joventuts Antifeixistes, UJA. Va passar a desenvolupar una militància bolcada totalment en la causa obrera i popular i de seguida va ser assenyalat per la repressió. En una de les batudes brutals contra la Unió de Joventuts Antifeixistes, però també contra Socors Roig, Dones Antifeixistes i Poble i Cultura, Albino és detingut. Li torturen i apallissen de tal manera, que passa a la presó en cadira de rodes, amb els peus totalment destrossats, plens de cremades i cops. Li costaria uns quants mesos recuperar-se i poder caminar amb normalitat. Dins de presó accentua la seva militància comunista, i ja desenvolupa la idea que la Unió de Joventuts Antifeixistes és una organització de masses important, però que sense el vital Partit Comunista no hi ha revolució possible. En sortir de la presó s'incorpora a la clandestinitat més absoluta i en uns mesos demana l'ingrés en els GRAPO. Participa en l'acció contra dos guàrdies civils al barri barceloní d'Horta el 4 de maig de 1981. La seva vida, com en el salvatge oest, ja tenia posada preu i en unes setmanes se la van segar. El cadàver de Albino Gabriel va ser retingut durant diversos dies per la Guàrdia Civil, i al final va poder descansar en Vilarello, Ourense el 26 de juny.

Per cert, aquell mateix 4 maig 1981 va ser detingut el militant dels GRAPO Miguel Ángel Bergado Martínez. De les presons d'or en què vivien han sortit els colpistes feixistes, les trames negres, els gals, els alts càrrecs xoriços i delinqüents han estat ascendits ... però Bergado, 29 anys i un mes després segueix pres en unes duríssimes condicions a la presó de Jaén, i encara que ha complert literalment la seva condemna, aquesta ha estat incrementada fins als quaranta anys al ser-li aplicada la famosa i feixista "llei Parot" (com si l'hagués redactat ell mateix).

A l'any 1981  abundaren les matances policials contra ETA (Arregi a la DGS, Aristimuño a Vitòria el 29 de març, i Izagirre i Jáuregui a Pasaia el 21 d'octubre) el PCE (r) i els GRAPO.

El 14 de gener anterior moría a conseqüència de les tortures policials sofertes en el propi hospital de València la militant andalusa dels GRAPO Josefa Jiménez Zamora. Només unes setmanes abans havien rebentat fins a la mort a la DGS al militant madrileny del PCE (r) José España Vivas.

El 19 de juny, dos dies després de la matança de Girona, mor en vaga de fam després de 90 dies el militant basc del PCE (r) "Kepa" Juan José Crespo Galende.

Per intentar tancar el cicle, el 5 de setembre, més de 200 policies maten a Barcelona el dirigent dels GRAPO, el madrileny Enrique Cerdán Calixto.

La premsa que tant havia aclamat i publicitat les seves recerques i eliminació ho va celebrar amb sepulcrals silencis. Tot sigui per la "democràcia".

Article elaborat el 2006 en el 25 aniversari de la matança i actualitzat per Socors Roig Internacional

Arxius i dades:
-www.antorcha.org
-Llibre "25 anys luchando por la amnistía" editat per AFAPP
-Llibre "Morir per sobrevivir" editat per AFAPP
-Llibre "Voluntarios, semillas de libertad" editat per Txalaparta
-Hemeroteca de l'any 1981 d'El País, El Correo Español i ABC