Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

21 de maig 2012

Els mossos surten de compres

Els antidisturbis dels Mossos d’Esquadra han incorporat nou armament.
 
La policia ha comprat entre deu i quinze llançadors, tecnicament reconegut com lllança-granadas. L’objectiu, diuen, es de relegar les escopetes de pilotes de goma a l’última opció.
 
Es a dir que ara tenen a disposició contra la població civil dues armes pensades per situació de guerra civil i terrorisme, situacions que no ens sembla es produeixin a Barcelona, capital de la modernitat del mediterrani i famosa pel seu civisme i valors democràtics.

En realitat, ja fa mesos que els Mossos d’Esquadra de la Brigada Mòbil, coneguda com els antidisturbis, van adquirir entre deu i quinze llançadors GL06-LL de l’armamentista suïssa Brügger & Thomet.

Els nous models són compactes, estan fets de polímer i només pesen dos quilos cadascun. Cada llançador té un valor al mercat al voltant dels 1.800 euros.

Entre els diferents tipus de munició disponible en general, n’hi ha d’impacte, la marcadora (tenyeix l’objectiu amb pintura per poder-lo identificar) i els gasos lacrimògens. Tot i això, els Mossos han confirmat a l’ACN que la policia catalana només dispararà la munició d’impacte.

Els Mossos són els primer dels cossos i forces de seguretat de tot l’Estat que ha comprat aquest model. Tot i això, segons fonts consultades per l’ACN, a l’estat espanyol la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia també sospesen la possibilitat d’incorporar els llançadors.

Segons un informe mèdic, en cas que l’impacte es produeixi directament a la part superior del genoll i es dispari a 30 metres de distància entre l’objectiu i el tirador, el projectil provoca una ‘inhibició muscular temporal’.
 
Segons l’estudi al cap d’un mes i mig el dolor desapareix.
 
El distribuïdor dels llançadors afirma que l’impacte fa que ‘el muscle no respongui temporalment a les ordres que li dóna el cervell, amb la qual cosa es pot controlar l’agressor més fàcilment i amb menys lesions que amb els mètodes tradicionals’.

Origen

Els llançadors que han adquirit els Mossos tenen l’origen en l’escalada de violència urbana del 2005 a la perifèria de París. Els disturbis van obligar el govern francès a decretar el toc de queda, una decisió excepcional des de la revolta del maig del 68.
 
Una decisió que es va prendre després de nits consecutives amb milers de vehicles cremats diàriament, edificis públics incendiats per tot el país i la pèrdua del control en diverses zones de la República.
 
Un cop superat aquest episodi, la policia francesa es va dirigir al fabricant Brügger & Thomet i, segons ha confirmat l’empresa a l’ACN, els llançadors es van desenvolupar a partir de les exigències dels cossos i forces de seguretat gals.

És precisament per això que França és el principal client d’aquesta arma de factoria suïssa. Segons la marca, la Policia Nacional francesa i la Gendarmeria disposen de 5.000 unitats del GL06.