Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

16 d’oct. 2012

Cas Egunkaria-Otamendi- 1, Estat espanyol- 0

Martxelo Otamendi en un  acte de suport a Egunkaria
L'estat espanyol ha estat condemnat pel Tribunal Internacional d'Estrasburg un cop més, per la violació de la Convenció contra la Tortura. Aquest cop per l'operació que l'Audiencia Nacional va portar a terme contra els periodistes del diari Egunkaria. En aquest enllaç trobareu la sentència:


El Tribunal Europeu de Drets Humans deplora que l'estat no investigués les denúncies de tortura del periodista quan van tancar Egunkaria i ha condemnat  l'estat espanyol a pagar una indemnització de 24.000 euros al director de Berria i ex-director d'Egunkaria, Martxelo Otamendi, per no haver investigat les tortures que va patir durant la detenció el 2003 a mans de la guàrdia civil. La secció tercera del tribunal conclou que Espanya va vulnerar l'article 3 de al Convenció Europea de Drets Humans, que proclama el dret de no patir tracte degradant o inhumà.
Otamendi va ser detingut el febrer del 2003 a casa seva per ordre de l'Audiència Nacional espanyola, que l'acusava del delicte de pertinença a banda armada juntament amb els periodistes i ex-directius d'Egunkaria Joan Mari Torrealdai, Iñaki Uria, Txema Auzmendi i Xabier Oleaga. Tots ells van ser absolts d'aquesta acusació per l'Audiència espanyola mateixa fa dos anys.
Va passar cinc dies incomunicat, durant els quals va ser torturat, segons que va denunciar després de quedar en llibertat. La denúncia va ser arxivada per les instàncies judicials espanyoles. Va ser aleshores quan Otamendi va recórrer a Estrasburg, on va denunciar que el procés judicial i la investigació a Espanya havien estat mancats de garanties i, per tant, que havia patit indefensió.
La sentència d'avui d'Estrasburg recorda els fets denunciats per Otamendi i explica que el metge forense el va examinar fins a quatre vegades durant la detenció els dies 20, 21, 22 i 23 de febrer del 2003. Tot i això, en els informes, el jutge va dir que el periodista s'havia negat a ser examinat. Quan Otamendi va ser davant del jutge, 'va declarar que havia estat objecte d'abusos durant la detenció', diu la sentència, que relata les tortures denunciades per Otamendi. 'Un cop alliberat, el demandant va denunciar els abusos. En canvi el jutge va rebutjar-ho al·legant secret de la investigació'. Van continuar els recursos fins arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans, que avui li dóna la raó i condemna Espanya per no haver fet el que calia i no haver investigat les denúncies, com sempre ha fet aquest estat neofranquista que il·legalitza opcions democràtiques, afavoreix  els interessos de la banca i els monopolis a costa d'empitjorar  les condicions de vida de les classes treballadores, empresona sectors socials dissidents i a lluitadors polítics.  La sentència d'avui del Tribunal Europeu, però, desgraciadament no tindrà més conseqüències; per suposat cap ni una política ni servirà per a depurar els culpables de les tortures, entre altres coses perquè els veritables culpables, la classe politica dominant (fonamentalment el PPSOE) es troben asseguts a les poltrones que els asseguren els privilegis de que gaudeixen des del cop d'estat del 18 de juliol de 1936. Tot i així, és una victòria moral que els treballadors i les classes populars hem de prendre nota i ens serveix per continuar lluitant contra el feixisme sense treva.