Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

5 de febr. 2013

Cas Odessa: el comunista rus Ilya Romanov en llibertat!

Illya Romanov després de sortir en llibertat. Foto: MDPP-LPS
Tot i que aviat farà dos mesos de la seva llibertat, creiem oportú informar-ne ara i aquí. El camarada de nacionalitat russa, el comunista i solidari Ilya Romanov, el passat 7  de desembre va sortir de la presó de Makeyevka, a Ucraïna. Després de passar més de 10 anys en diverses presons russes i ucraïneses  la seva  llibertat no deixa de ser un "principi de la fi" del que es coneix com a cas Odessa i que ens hem fet ressó des del Ctè. en més d'una ocasió.
  Ilya fou detingut a Ucraïna, torturat i empresonat, juntament amb altres 10 companys més en l'esmentat cas, acusats de suposades  accions i de la preparació de grups armats secrets amb l'objectiu de crear una República Soviètica del Mar Negre i cercar el suport financer per a aquesta finalitat.

Ilya es trobava actualment  en una presó de Makeyevka, a la regió de Donetsk, Ucraïna. Els camarades de Makeyevka Donetsk el varen recolzar en tot aquest temps. I el 7 de desembre, amb molt de gust el van rebre a la porta de la presó, segons informa el Moviment de Defensa dels Presos Polítics-Lluitadors pel Socialisme, organisme de defensa dels presos comunistes de Rússia i Ucraïna.

L'endemà de la seva llibertat, el 8 de desembre, companys de Lugansk (una altra ciutat ucraïnesa)  acompanyaren a Ilya des Makeyevka per retornar a Rússia. Companys de Lugansk també varen ajudar tot aquest temps a Ilya a suportar les penúries de la detenció, quan era a la presó d'aquesta capital de l'Est d'Ucraïna.

Però els serveis de la SBU -Servei de Seguretat de l'Estat d' Ucraïna- i el FSB -Servei Federal de Seguretat rus-, tots dos exKGB, segur que gens satisfets de conèixer la llibertat del company, no deixaren de clavar els seus ulls i vigilar-lo fins a la frontera entre Ucraïna i Rússia.Considerat com un "terrible terrorista" Ilya Romanov , que té totes les comunicacions intervingudes, afronta la seva ara recuperada llibertat com tot un repte. Prop de la frontera l'escena  de persecució als companys que es va viure amb automòbils especials fou digna d'una pel·lícula d'espies. Afortunadament, el funcionari adjunt de la Rada Suprema que va acompanyar Ilya va servir perquè els agents servidors de l'ordre  es calmèssin una mica.

No obstant això, Ilya encara va haver de ser enviat a Kharkov davant el consolat de Rússia per obtenir un permís especial per viatjar al seu país, i ja damunt  el tren, sense descans, va continuar ostensiblement el seguiment  de la SBU.

Però ara,  de totes maneres, malgrat la constant i feixuga vigilància que ha de suportar a diari podem felicitar-nos que el nostre amic ja es trobi entre els seus.

Salut, Ilya!

 Iliya Eduardovich Romanov, va néixer el 3.07.1967 a Nijni Novgorod (Rússia). És metge. És descrit pels seus companys com un rebel per naturalesa. En els anys 1991-92 militava en organitzacions de defensa dels drets humans, a través de les quals va fer 2 vagues de fam i de set. El 1993 va estar entre els defensors de la Casa dels Soviets a Moscou, com a metge. Va participar en la creació del sindicat "Defensa estudiantil". Des de 1997  participava en tasques de solidaritat i antirepressives, com en la defensa dels primers presos polítics comunistes. El 1998 va participar activanent en els piquets de suport als miners en vaga. El 12.10.98 va ser arrestat i va passar 2 anys i mig a la presó. La Cort Europea va prendre una decisió en favor seu que va facilitar el seu alliberament.
Per fer més difícil la situació de la seva dona, Larisa Romanova, que per aquell temps estava presa pel cas de la "NAR", Iliya va ser raptat i portat a la ciutat de Penza, on  va ser maltractat i humiliat. Gràcies a la seva defensa va ser alliberat. Però per salvar-se de la persecució, Iliya es va traslladar a Ucraïna. Malgrat tot, el desembre de 2002 va ser arrestat allà i empresonat...fins ara. Durant la investigació i el judici del "cas Odessa" va fer diverses vagues de fam, exigint el dret a la correspondència, contra la fèrria  incomunicació i per la millora de les condicions de tots els companys. Va ser colpejat i maltractat pels funcionaris de presons en moltes ocasions per les presons que ha passat.
El 2004 aquest solidari comunista va ser condemnat a 10 anys de presó, complint integrament dia per dia la comdemna fins el passat desembre que va poder sortir, per fi, en llibertat.