Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

5 de març 2013

El Gran Germà reforça les fronteres "intel·ligents" europees

La Comissió Europea va presentar dijous passat, 28 de febrer, els nous procediments per millorar o perfeccionar tant les entrades i sortides de control a les fronteres de la Unió, així com controlar l'accés per terra de  certs tipus de visitants foranis de la UE, sense perjudici de ser o no un visat puntual. La Comissària Europea d'Afers Interns de la Unió Europea, Cecilia Malmström, va ser l'encarregada de presentar el programa de "fronteres intel·ligents"´- així l'anomenen a aquesta nova conculcació de drets i llibertats- per "fer la vida més fàcil per als viatgers", segons ha afirmat amb  gran dosi de cinisme la euroburòcrata i que ajudaria a la "reducció de la immigració il·legal". El nou sistema de les "fronteres intel · ligents" utilitzaria dos noves tecnologies: l'anomenat Programa de Viatgers Registrats (RTP) i un Sistema d'entrades i sortides (EES). El cert és que, d'una banda, ens trobem davant d'un nou  sistema de registre i control -social i polític- de passatgers, l'esmentat Programa de Viatgers Registrats (RTP) on després d'un procediment de preinscripció o preregistre amb un número d'identificació que els permetrà d'entrar o sortir d'Europa "en pocs segons". El procediment  inclouria dades d' empremtes dactilars, i a través d' una targeta electrònica  els permetrà accedir a un  ràpid procés de verificació de dades a través de portals informàtics en els llocs d'accés i control fronterers. Cada any, es calcula que més de 5 milions de nacionals de tercers països viatgen amb força freqüència a Europa.  
D'altra banda, les fronteres europees estarien equipades amb un exhaustiu dispositiu de control d'entrades i sortides (l'anomenat EES) a ports, aeroports i llocs de frontera. Tot plegat substituiria el sistema manual actual, a través del qual es registrarà la data i lloc d'entrada i sortida dels passatgers. També electrònicament els cossos policials  tindrien accés al càlcul de la durada de l'estada autoritzada del viatger i notificar immediatament a les autoritats quan aquest ha expirat. En principi, l'EES es basaria en dades alfanumèriques tot i que també inclouria les impressions dactilars. La informació es recopilaria en una base de dades centralitzada pels serveis dels Estats membres. Aquestes dades serien destruïdes al cap de sis mesos, excepte en el cas d'incompliment de l'estança. En aquest cas es podrien emmagatzemar fins a 5 anys, segons el projecte.
 
El nou sistema d'entrada / sortida, al seu torn, reforça els controls sobre la identitat de les persones i la durada de l'estada dels viatgers. L'electrònica (complementat més tard per la biomètrica) és més eficaç que l'actual sistema de segells.
En l'actualitat, 13 països de la UE ja compten amb un mecanisme compartit per controlar les entrades i sortides, però les diferents xarxes nacionals no estan del tot interconnectades. Amb el nou sistema en qüestió de segons es podrà determinar si un nacional d'un tercer país, que ha arribat a l'Estat espanyol , per exemple, ha sortit de la frontera d'un altre país comunitari o no i quant de temps s'hi ha estat amb un seguiment i control estrictes. El nou projecte podria entrar en vigor, després que la Comissió i el Parlament ho aprovin, com a molt aviat el 2017.