Aquest bloc dóna suport als presos polítics antifeixistes i anticapitalistes. Per l'Amnistia Total Sense Condicions i contra el terrorisme d'estat.

15 de març 2013

Ha mort Paul Rose, un socialista revolucionari per la independència del QuèbecEra el líder del Front d'Alliberament del Quèbec, protagonista de l'esclat 
de l'independentisme dels anys setanta.


Paul Rose
Ahir 14 de març va morir a l’edat de 68 anys el militant revolucionari quebequès Paul Rose, considerat el líder de la cèl·lula del Front d'Alliberament de Quebec que va segrestar i acabar amb la vida el 1970 del ministre canadenc Pierre Laporte. Rose, ha estat durant anys una de les ícones  de l’independentisme quebequès d’arrel popular.

Paul Rose va ser conegut per ser un dels 268 joves arrestats el 1968 durant els incidents amb la policia canadenca que van tenir lloc durant la jornada coneguda com el  'Lundi de la matraque' que va suposar l'inici del moviment independentista quebequès contemporani quan nombrosos grups de joves es van enfrontar violentament amb la policia a pocs metres del lloc on era el primer ministre Pierre Trudeau.

Portada d'un document d'estratègia del FLQ

Poc més tard, Paul Rose es va integrar al Front d'Alliberament de Quebec, una organització armada que va existir entre 1963 i 1970, autora  d'accions espectaculars com la voladura de la borsa de Montréal.  El que el FLQ va posar damunt de la taula era l’existència d’una base social i política real d'un independentisme popular i revolucionari allunyat de les tendències liberals i burgeses que dominen aquest moviment al Quebec.


Paul Rose era especialment conegut per la seva participació en l’anomenada 'crisi d'octubre', una sèrie de segrestos i detencions que van acabar amb el Front d'Alliberament de Quebec però que van causar un enorme impacte popular i internacional, projectant més que mai la causa per la independència quebequesa.


Moment de la detenció de Rose.
Els fets de la crisi d’octubre  van començar amb el segrest del Comissionat Britànic de Comerç a Canadà i poc després del viceprimer ministre quebequès, Pierre Laporte, acció que va portar a terme la cèl·lula que dirigia Rose. Una vaga general massiva en les escoles i universitats francòfones i diverses manifestacions van servir per a demostrar el suport d'una bona part de la població quebequesa al Front.

La policia canadenca va llençar aleshores una intensa campanya de recerca i desmantellament del Front que acabaria a primers dels anys vuitanta amb la detenció i empresonament de Paul Rose. Va ser condemnat a cadena perpètua com a culpable del segrest i la mort de Pierre Laporte, però anys després va poder demostrar que ell no era present en el moment de la mort, per la qual cosa va ser alliberat després de passar onze anys en presó.

Posteriorment, Rose va seguir treballant en diversos partits minoritaris de l’esquerra. També va ser molt actiu en els sindicats independentistes i en la publicació L'Aut'Journal.
 Des del Ctè. per un SRI de Catalunya honorem la memòria d'aquest lluitador quebequès.